Briám (görög tepsis zöldségek) | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Briám (görög tepsis zöldségek)
 
Görögországban nagyon jókat lehet enni (vegetáriánusan is). A briám például igen népszerű; szívesen készítik városokban, a szigeteken egyaránt. Helyben feta sajttal tálalják, én kipróbáltam csicseriborsó krémmel és friss kenyérrel, de nagyon finom csak úgy, önmagában is.
Vigyázat, rengeteget lehet enni belőle, ráadásul hidegen ugyanolyan jó, mint melegen.
Fogadjátok szeretettel, ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ! :)

Hozzávalók 2 nagy tepsihez, 6-8 személyre:

  •    1 kg krumpli
  •    3 közepes cukkini
  •    2 közepes padlizsán
  •    4 paradicsom
  •    2 zöldpaprika
  •    3 hagyma
  •    500 g apróra vágott konzerv paradicsom
  •    1 evőkanálnyi menta
  •    3 dl olívaolaj
  •    pár szál petrezselyem
  •    só, bors
  1. Mossuk meg a zöldségeket, vágjuk le a cukkini és padlizsán végeit, hámozzuk meg a krumplit.
  2. Vágjunk mindent bele a tepsibe kb. 1 cm vastag karikákra, de a krumplit valamivel vékonyabbra szeleteljük.
  3. Adjuk hozzá a paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet, a mentát, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk bőségesen, és jól keverjük el.
  4. Öntsünk alá egy kis vizet, majd közepes sütőben süssük másfél órán keresztül. Közben egyszer forgassuk át, és az elpárolgott vizet pótoljuk.

Megjegyzés: a görög konyhában sós ételekhez használt menta nem azonos az édességekben megszokottal. Az utóbbi a borsmenta, az előbbi viszont a fodormenta. Itthon fodormentát legkönnyebben zacskózott tealevélként tudunk beszerezni a gyógyszertárakban, drogériákban.

Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is:
Kezdő Vegán
Haladó Vegán (A mindennapi superfood)
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
Kezdő Vegán Angol nyelven

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.