Szejtán (búzahús) készítése | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
44
Szejtán (búzahús) készítése

A szejtán nem más, mint búzasikér, azaz a gabona fehérjében gazdag része. A belőle készült étel kinézetre, állagra is nagyon hasonlít a húsra, valamint éppolyan arányban tartalmaz fehérjét.

A szejtán felhasználása nagyon sokszínű, lényegében megegyezik a húséval: ugyanúgy lehet szeletelni, kockázni, kisütni, szafttal felfőzni, ezért tökéletes alternatíva a vegetáriánus és vegán konyhában.
A tévhittel ellentétben elkészítése nagyon egyszerű és gyors, mindenképp sokkal gyorsabb, mint a hentesnél sorban állni, a húst hazavinni, kicsomagolni, megmosni, bontani és szeletelni, és persze megfőzni, mert szejtánra ez pár perc csupán.
De a legeslegfontosabb természetesen, hogy nem kellett senkinek meghalnia az ebédünk kedvéért.  :)

Hozzávalók:

  • 250 g búzasikér (szejtánpor)
  • 50 g finomliszt
  • egy csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • fűszerek: két teáskanál só, egy teáskanál pirospaprika, bors, füstaroma, szójaszósz ízlés szerint
  • 3 dl víz
  1. Egy nagy fazékban tegyünk fel vizet forrni.
  2. Amíg melegszik, a por állagú hozzávalókat alaposan elvegyítjük egy tálban, majd hozzáadjuk a 3dl vizet. Meglepően gyorsan fog összeállni, de vigyázni kell, ne adjunk hozzá túl sok vizet, csak annyit, hogy a gombóc összeszedje az összes port az edény faláról. Egy kis állás után gyúrjunk belőle egy hurkát, és szeleteljük fel újjnyi vastagra.
  3. Amikor forr a víz, tegyük bele a búzahús szeleteket, és várjuk meg, míg pár perc alatt megfő.
  4. Amikor szépen megduzzadnak, és feljönnek a víz tetejére, akkor van kész. Ki lehet venni, és konyharuhára téve szárogatni kicsit.

Extra tipp: pont úgy lehet a búzahússal dolgozni, mint az állati eredetű hússal.  A fenti mennyiségből elég nagy adag lesz, kb. 10 szelet, de mivel károsodás nélkül fagyasztható, érdemes nagyobb adagot elkészíteni, és amikor főzni szeretnénk vele, csak ki kell venni a mélyhűtőből annyit, amennyire szükségünk van.

Jó étvágyat!

Megjegyzés: a szejtán állaga változtatható attól függően, hogy puhább vagy kötöttebb búzahúst szeretnénk. Minél több a liszt és a szódabikarbóna, annál lazább lesz az állaga, jobban emlékeztet a csirkére, pulykára. Ha nem teszünk bele szódabikarbónát, disznó- vagy marhahús állagot kapunk, a liszt és szódabikarbóna teljes elhagyásával pedig tömör, rugalmas textúrát, ami leginkább kacsahúsra fog emlékeztetni.

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.