Kajsziparfé | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Kajsziparfé

Honnan ered a sárgabarack szó, és honnan a kajszi? Mi a különbség közöttük?
Igazából semmi, ugyanarról a gyümölcsről van szó. Mégis van valami különleges vonása, mégpedig az, hogy kajszinak több köze van a szilvához, mint az őszibarackhoz. Miért hívjuk baracknak mégis? Aprócska tévedés ez a részünkről, és nem véletlen, hogy a világ többi nyelvén két teljesen külön szó használatos erre a két gyümölcsre. Akkor már inkább hívjuk sárgaszilvának! :)
A kajszi szó amúgy török eredetű, a barack pedig görög. Az előbbit a török hódoltságidején kezdték nálunk termeszteni, így jött vele a neve is. A(z őszi) barack pedig görög szó, ami latin, német és szláv közvetítéssel jutott el hozzánk.
Így azt lehet mondani, hogy ez a két gyümölcs szépen leírja a minket körbeölelő népek sokaságát.

E kis bevezető után pedig jöjjön a FAGYI, ahogy a Kertkonyha facebook oldalán nemrég megszavaztatok.

Hozzávalók:

Tovább

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.