Vegán hortobágyi palacsinta | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Vegán hortobágyi palacsinta

Fantasztikus dolog újragondolni a régi, megszokott ételeket. Amikor régen nem látott fogások, egyszervolt, kedves ízek köszönnek vissza új formában.

A hortobágyi palacsinta az az étel, ami vegáknak sajnos teljesen kiesik, bár a bennfentesek szerint étteremben egyáltalán senkinek nem nagyon ajánlott ilyet enni, de ezt most inkább hagyjuk is, hiszen vegán témában mozgunk.

Szóval, úgy esett, hogy már vagy 20 éve nem ettem hortobágyi palacsintát, de mégsem én voltam az, akinek eszébe jutott. Anyukám egyszer felsóhajtott, és én meg nem felejtettem el ezt legközelebb, amikor palacsintát sütöttem.

Egy családnyi adag palacsinta lesütése közben épp volt idő a töltelékekkel kísérletezni. Hogy megörült neki aztán! :) Amúgy én is, és tényleg megérte az összes belefektetett másodpercet! :)

Hozzávalók 6-8 palacsintához:

A palacsinta
  • 100 g simaliszt
  • 70 g fehér tönkölyliszt
  • 150 ml tej (én mandulatejet használtam, de bármilyen növényi tej megteszi, ha nem édesített és nem vaníliás)
  • 250 ml szódavíz
  • 1-2 csipet só
  • 1 evőkanál olaj
A töltelék
  • 350 g kész szejtán
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 negyed zöldpaprika
  • 1 evőkanál ketchup
  • só, bors
A szósz
  • 150 ml (növényi) tejszín
  • 1 mokkáskanál almaecet
  • 30 g fehérliszt
  • a szejtán leszűrt leve
  1. A palacsintákat süssük ki, és takarjuk le, hogy megpuhuljanak. Így könnyebb lesz majd tölteni és feltekerni. A palacsintához bővebb leírás itt olvasható. Amíg kisülnek, készítsük el a tölteléket és a szószt.
  2. A szejtánt daráljuk meg, a zöldségeket vágjuk apróra.
  3. Kis olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a szejtánt és a paprikát, és így is pirítsuk át.
  4. Ízesítsük, majd öntsük fel 2,5 dl vízzel, és hagyjuk főni 10 percet. Amikor kész, szűrjük le.
  5. A szejtán levét keverjük csomómentesre a tejszínnel, az ecettel és a liszttel. Forraljuk fel a szószt.
  6. Töltsük meg a palacsintákat, és a tányéron locsoljuk le őket a finom paprikás szósszal. Célszerű úgy tölteni, hogy a tölteléket egy csíkba rendezzük, majd a két szemben lévő szélét kicsit behajtjuk, és így tekerjük fel. Így nem fog kifolyni a töltelék, és nagyon gusztusos is lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Haladó vegán – A mindennapi Superfood

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.