Meyer-keringő | Kertkonyha - Vegetáriánus receptek képekkel
Meyer-keringő
Citromos rizskoch vegán túrókrémmel

Megérkezett a Meyer-citrom, a téli HYPE.
Hát, kimaradhat-e ebből egy magára valamit is adó gasztroblogger? ;)
Ez más kérdés, de tényleg nagyon fúrta már az oldalamat, hogy milyen is lehet ez a híres-nevezetes, mert eddig valahogy mindig lemaradtam róla. Igaz, hogy csak pár hétig kapni, meg akkor is vadászni kell a zöldségeseknél, de ez sem mentség. Szóval, végre vettem pár szemet, és itt volt a pulton.

Jól megmostam, ünnepélyesen felvágtam, megnyaltam.
Hát.. nem rossz. Finom.. De ünneprontó leszek: a Meyer-citromnak nagyobb a híre.

Egy kicsit narancs, egy kicsit grapefruit, és egy kicsit olyan citrom, amit pár napra vízbe áztattak

Mondhatnánk úgy is, hogy illatos és kesernyés aromákkal gazdagított, szelíd citrom a Meyer. ;)

De sajnos sem a narancs, sem a citrom héjának illóolajait nem éreztem ki belőle igazán, pedig azt vártam, hogy a görög húsvéti kalács (narancs) és valamilyen vaníliás-túrós csoda (citrom) fog itt keringőzni egymással a konyhában. De ez lehet, hogy az én orrom hibája, elvégre, január van.

NADE! Csináltam belőle egy citromos rizskochot! Ezt viszont nagyon tudom ajánlani, és ha nem kaptok hozzá Meyer-citromot, teljesen jó lesz hagyományos citromból vagy fele-fele citromból és narancsból is (hack). ;)

Hozzávalók egy 25×20-es sütőformához:

  • 1 l tej (én szójatejet használtam)
  • 300 g rizs
  • 150 cukor
  • 50 g margarin
  • 1 meyer citrom héja és leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
A krém:
  • 150 vegán túró (vagy natúr tofu vaníliával ízesítve)
  • 50 ml víz
  1. A tejbe szórjuk bele a vaníliás cukrot és 150 g sima cukrot, ízesítsük két csipet sóval, dobjuk bele a margarint, és ebben főzzük meg a rizst.
  2. Amikor megpuhult, csavarjuk bele az egész citrom levét, és keverjük el benne a citrom lereszelt héját is.
  3. Öntsük alufóliával kibélelt tepsibe, és 180 fokos sütőben süssük 45 percig.
  4. A krém hozzávalóit turmixoljuk össze, majd amikor a rizskoch teljesen kihűlt, vonjuk be vele a tetejét. Szórjuk meg reszelt citromhéjjal.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz.

Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Magyaros Konyha Vegán Módra
Növényi Tejek és Tejtermékek
Görög Vegán
Szendvicskrémes

 

Trackback from your site.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.

Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat