Medvehagymás pogácsa | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Medvehagymás pogácsa

A húsvét – érthető okokból – valahogy nem a legvegánabb ünnep, de locsolók azért csak jönnek majd hozzánk is. :) És, hát, milyenek a locsolók? Éhesek, szomjasak ;)
Úgy érzem, hétfőn az éhes locsolók kedvence lesz ez a pogácsa. Persze én készülök majd egy újabb adaggal, de nem garantálom, hogy marad is, és nem esszük meg az egészet mi, mielőtt bárki is becsengetne. Hihi

Hozzávalók egy nagy tepsi pogácsához:

  • 200 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 200 g fehér tönkölybúza liszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 75 g csicseriborsó liszt
  • egy kisujjnyi köteg medvehagyma
  • 100 ml rizstej
  • 100 ml olívaolaj – görög! :)
  • 50 g (bio) margarin
  • fél zacskó szárított élesztő
  • 1,5 kávéskanál só, bors ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál szezámmag a tetejére
  1. A liszteket, az élesztőt, a sót és borsot tegyük egy nagyobb tálba, és jól vegyítsük el őket. Öntsük rá az olívaolajat, majd a meleg (nem forró) tejet is. Gyúrjuk a tésztát ruganyos, kellemesen formázható labdává. Ha túl száraz, öntsünk még hozzá tejet. Ha túl ragacsos, lisztezzük meg. Hagyjuk kelni meleg helyen egy órát. Amikor feljött a tészta, a medvehagymát vágjuk apróra, és gyúrjuk bele. Így is hagyjuk még kelni fél órát.
  2. VAGY: ha van kenyérsütőgéped, akkor az eddig leírtak nagy részét át is ugorhatod. Csak mindent tegyél a keverőtálba, és kapcsold be a dagasztó-kelesztő programot. A medvehagymát ilyenkor is kézzel dolgozd bele, nehogy összetörjön. A megkelt tészta amúgy is olyan imádnivaló, ahogy az élő, langyos massza alakul, folyik, rugózik – én ki sem hagynám azt a kis gyömszölést semmi pénzért.
  3. Ha ez megvan, a tésztát nyújtsuk ki másfél cm vastagra, és éles szaggatóval vágjunk belőle pogácsákat.
  4. Közben béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tepsiben szórjuk meg a magokkal a pogikat, hogy ez ne peregjen le olyan könnyen, finoman nyomkodjuk meg a pogácsák tetejét.
  5. 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt elkészül.

A receptötletért köszönet Vincze Tímeának.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 90 perc (de kenyérsütő géppel kb. 5 perc effektív munkával)

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Növényi Tejek és Tejtermékek
A Mindennapi Superfood 

Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.