Vegán kapros-túrós lepény | Kertkonyha - Vegetáriánus receptek képekkel
Vegán kapros-túrós lepény

Kapros-túrós… Ez aztán régi, igazi falusi recept! Mennyit ettem ilyet gyerekkoromban! Igaz, városban, és húsvétkor. Na, de hogy falták a locsolók is! :-)

Annak idejen Horváth Ilona beleírta ama ikonikus szakácskönyvébe, így ezután már az egész ország ismerte és sütötte. Számomra pedig az egyik legfontosabb receptről beszélünk.

Szóval, idén húsvétkor merész dologra adtam a fejem. :-) Azt a bizonyos hagyományos, Horváth Ilona-féle kapros-túróst akartam veganizálni.

Megmondom őszintén, nem teljesen olyan lett, mint az eredeti, de ez természetes is. Viszont nagyon ízlik, és bátran ajánlom mindenkinek, aki vegán verziót keres a régi, jól ismert, ünnepi édességek helyébe.

Hozzávalók egy nagy tepsi süteményhez:

A tészta:
  • 400 g liszt
  • 100g margarin
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 250 ml növényi tej
  • 60 g cukor
  • 1 mk só
A “túrós” rész:
  • 200 g fehér rizs
  • 400 ml növényi tej
  • 120 g cukor
  • 2 ek aprított friss kapor
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
A máz rész:
  • 200 ml növényi joghurt
  • 1/2 mk kurkuma
  • 2 csipet édes pirospaprika (igen!)
  1. Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. Közben a lisztben jól keverd el a sót és a margarint, és öntsd hozzá az élesztős tejet is.
  2. Dagasztógéppel jól dolgozd ki a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Takard le, és tedd félre egy órát pihenni.
  3. Eközben készítsd el a rizst. Ehhez tedd fel főni annyi vízben, ami épp ellepi, majd amikor pár perc múlva eltűnik alóla, önts rá 400 ml növényi tejet. Sózd meg kicsit, és főzd teljesen puhára. Akkor jó, ha szétfőnek a szemek, és sűrű tejberizst kaptál. Ha kicsit kihűlt, add hozzá a citromlevet és citromhéjat, a cukrot, majd a végén keverd bele a kaprot is.
  4. A sütemény összeállításához nyújtsd ki a tésztát kb. egy cm vastagra, így fektesd a tepsibe. Használhatsz alá sütőpapírt, de ha nem szereted, margarinozd és lisztezd ki alatta, hogy könnyű legyen majd vágni.
  5. A rizsréteget simítsd rá, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd negyed órát.
  6. Ezután a közben kikevert mázat is simítsd el a tetején egyenletesen. Így tedd vissza további 10 percre sülni.
Tudom, nehéz megállni, de hagyd kicsit hűlni szeletelés előtt. :-)

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: kb. 50 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

Trackback from your site.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.

Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat